Ψυχική Φροντίδα

ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΨΥΧΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

previous arrow
next arrow
Slider

Καλώς ήρθατε στην Ψυχική Φροντίδα κατ'οικον

Η Ομάδα

Άγις Γούζαρης
Άγις Γούζαρης
Ιατρικός Υπεύθυνος
Ο Ψυχίατρος Άγις Α. Γούζαρης είναι ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της Ιατρικής Εταιρίας Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Ψυχική Φροντίδα ΙΚΕ» την οποία
Γεώργιος Παπαγεωργίου
Γεώργιος Παπαγεωργίου
Διευθυντής
Ο Γεώργιος A. Παπαγεωργίου έχει την εταιρική διαχείριση (manager) της Ψυχικής Φροντίδας ΙΚΕ, εποπτεύει τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το επιστημονικό

Τι είναι η Ψυχική Φροντίδα

Η Ψυχικη Φροντιδα Ι.Κ.Ε.

    Είναι μια Ιατρική εταιρία παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας που  δημιουργήθηκε με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου και ολοκληρωμένου προγράμματος υπηρεσιών ψυχικής φροντίδας κατ’ οίκον σε:

  • άτομα που νοσούν από μια ψυχική πάθηση και είναι αποκλεισμένα στο σπίτι τους
  • σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας των οποίων έχουν περιορίσει τις κοινωνικές τους επαφές
  • περνούν μια δύσκολη φάση στη ζωή τους, καθώς και στις οικογένειές τους.

Στις αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού το μοντέλο παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο σπίτι λειτουργεί αποτελεσματικά εδώ και δεκαετίες βοηθώντας χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προκύπτουν από ένα ψυχιατρικό ή ένα ψυχολογικό πρόβλημα. Στη χώρα μας μέχρι τώρα υπήρχε έλλειψη παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας κατ’οίκον, έλλειψη που αφήνει μεγάλη μερίδα ατόμων με ψυχιατρικά ή ψυχολογικά προβλήματα χωρίς πρόσβαση σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, άρα και χωρίς θεραπεία.

Η σύγχρονη επιστημονική άποψη για την ψυχική νόσο και την αντιμετώπισή της βασίζεται στο βιο-ψυχο-κοινωνικό μοντέλο θεώρησης του ατόμου. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, που εμείς στην Ψυχική Φροντίδα το υιοθετούμε πλήρως, η αιτιοπαθογένεια μιας ψυχικής πάθησης χαρακτηρίζεται από την αλληλεπίδραση τριών ομάδων παραγόντων: βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών. Ως εκ τούτου και η αντιμετώπιση ενός ψυχιατρικού ή ψυχολογικού προβλήματος, προκειμένου να είναι ολοκληρωμένη και όχι αποσπασματική, χρειάζεται να αντιμετωπίζει σφαιρικά αυτούς τους παράγοντες.

 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μέχρι το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, εκτός ορισμένων λίγων εξαιρέσεων, η αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων γινόταν μέσα από συχνά μακροχρόνιες νοσηλείες στα ψυχιατρεία-άσυλα με συνέπεια τον ιδρυματισμό των ασθενών, την απώλεια των κοινωνικών τους δεξιοτήτων, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους αλλά και την περαιτέρω επιδείνωση της πάθησής τους. Με την ανακάλυψη των πρώτων αποτελεσματικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ψυχώσεων και των σοβαρών συναισθηματικών διαταραχών στις αρχές της δεκαετίας του 1950 αλλά και με τις κοινωνικές μεταβολές των δυτικών κοινωνικών κατέστη όχι μόνο αναγκαία αλλά και εφικτή η θεραπευτική αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων «εκτός των τειχών» των ψυχιατρείων, δηλαδή μέσα στην κοινότητα πού ζει ο θεραπευόμενος. Αυτή η μετάβαση σήμανε και την αρχή μιας νέας περιόδου για την ψυχιατρική, την κοινοτική ψυχιατρική η οποία αποσκοπεί στο να αντιμετωπίζονται οι ψυχικές παθήσεις στην κοινότητα, στο κοινωνικό περιβάλλον δηλαδή του κάθε ανθρώπου, αντλώντας όλα τα οφέλη από την κοινωνική συμμετοχή και συνύπαρξη του ψυχικά πάσχοντα με τον περίγυρό του.

  • Τι είναι το θεραπευτικό χάσμα.
  • Τι είναι το στίγμα.
  • Πρόσβαση στις υπηρεσίες κοινοτικής ψυχιατρικής.
  • Βασικές αρχές κοινοτικής ψυχιατρικής.

Επικοινωνήστε

μαζί μας

Αποδέχομαι να μοιραστώ τα στοιχεία μου με την "Ψυχική Φροντίδα" σύμφωνα με τους όρους και Προϋποθέσεις